Kaj se zgodi z izrabljenimi pnevmatikami?

Pnevmatik ni dovoljeno odlagati na odlagališčih. Načinov ravnanja in recikliranja pnevmatik je več in se razlikujejo od države do države.

Uvozniki in proizvajalci poskrbijo za reciklažoBelgija, Češka, Finska, Francija, Grčija, Madžarska, Norveška, Nizozemska, Poljska, Portugalska, Romunija, Španija in Švedska.
Proizvajalci plačajo posebno takso državi, ki poskrbi za reciklažo Danska, Latvija in Slovaška
Every operator can decide how to handle recycling within legislated parametersAvstrija, Nemčija, Irska, Švica, Velika Britanija

Ponudite obrabljenim pnevmatikam novo življenje

V skladu z okoljsko politiko podjetja Nokian Tyres, ki je prisotna v celotnem življenskem ciklu pnevmatike, podjetje v zadnjem delu življenjskega cikla pnevmatike prispeva k reciklaži in obnovi.  

Zavržene pnevmatike so daleč od tega da bi bile ničvredne, saj jih je z različnimi vrstami reciklaže moč uporabiti v različne namene. Vaše stare pnevmatike lahko še naprej vam služijo kot vezivo v asfaltu, kot nove pnevmatike Hakkapeliitta ali kot zid za zaščito pred hrupom.

Vprašaj prodajalca pnevmatik za navodila o recikliranju!

Življenjski cikel pnevmatike

Življenjski cikel pnevmatike se nanaša na proizvodnjo, uporabo in odstranitev iz uporabe, z drugimi besedami povedano od surovine do odpadka. Vse se začne z drevesom kavčuka na južni polobli npr. Indoneziji ali Tajski, sledi proizvodnja surovin in izdelkov, skladiščenje in logistika. Življenjski cikel pnevmatike se konča, ko pnevmatiko npr. zdrobijo in uporabijo v gradbeništvu. Življenjski cikel lahko v grobem razdelimo na štiri dele:   

  1. Naročanje in proizvodnja surovin in energije  
  2. Proizvodnja pnevmatik
  3. Uporaba pnevmatik
  4.  Izkoriščanje izrabljenih pnevmatik