EU-oznake vam pomagajo izbrati varne zimske pnevmatike

Oznaki za oprijem na snegu in ledu označujeta varnost pnevmatike v zimskih razmerah

Da bi si olajšali izbiro pnevmatike, varne v zimskih razmerah, v katerih navadno vozite, sta na oznaki pri pnevmatikah, odobrenih za zimsko uporabo, poleg razreda oprijema na mokri podlagi, zunanjega hrupa in izkoristka goriva označena tudi oprijem na snegu in ledu. Oprijem na mokri podlagi in oprijem na ledu sta zelo pogosto medsebojno izključujoči se lastnosti; podatki na oznaki torej voznikom pomagajo upoštevati vse dejavnike in izbrati pnevmatike, ki najbolje ustrezajo zimskim razmeram, v katerih vozijo. V Skandinaviji je večino zimskih dni potreben oprijem na ledu, medtem ko je v srednji Evropi pri zimskih pnevmatikah zelo pomembna lastnost tudi oprijem na mokri podlagi.

Simbol oprijema na ledu označuje pnevmatike, ki so namenjene za ostre nordijske zime. Simbol oprijema na snegu je dopusten na pnevmatikah, ki imajo zadostno zmogljivost na snegu v razmerah srednjeevropskih zim.

Ta simbola sta na oznakah zimskih pnevmatik brez žebljičkov od 1. maja 2021. Za pnevmatike z žebljički se EU-oznake ne uporabljajo.