Kaj so EU-oznake za pnevmatike? 

 
  

Že od leta 2012 EU-oznake pomagajo voznikom primerjati pnevmatike, ki so v prodaji v EU. Spominjajo na energijske nalepke na gospodinjskih aparatih. Označujejo varnost pnevmatik in izkoristek goriva. Oznaka navaja oprijem na mokri podlagi, kotalni hrup in izkoristek goriva, pri zimskih pnevmatikah pa še oprijem na snegu in ledu. Vse vrednosti na oznakah so rezultat uveljavljenih načinov preizkušanja, ki jih izvajajo vsi proizvajalci pnevmatik, ki jih tržijo v EU. Oznake se nanašajo na vse letne, celoletne in zimske pnevmatike brez žebljičkov za osebne avtomobile, SUV-je, gospodarska vozila, tovorna vozila in avtobuse.

Namen oznake je preprostejša izbira varnejših pnevmatik z boljšim izkoristkom goriva

Oznaka vam pomaga izbrati ustrezne pnevmatike. Obvešča vas o varnosti pnevmatike na mokrih, zasneženih ali poledenelih voziščih, vplivu na porabo goriva, njeni zunanji hrupnosti. Glede na te vrednosti je lažje izbrati pnevmatiko, ki najbolje ustreza vašim potrebam.

Katere informacije na oznaki bi morali upoštevati, je odvisno od vaših običajnih voznih razmer, pa tudi od tega, ali kupujete letne ali zimske pnevmatike. Na primer, oprijem na mokri podlagi je pomembna lastnost pri letni pnevmatiki, ki vozi na območjih s pogostim poletnim dežjem, pa tudi pri zimski pnevmatiki, ki se uporablja v razmerah blagih ali deževnih zim. Nasprotno pri zimski pnevmatiki za rabo v ostrih zimskih razmerah ledu in steptanega snega oprijem na mokri podlagi ni tako pomemben kot oprijem na snegu in ledu.

Čeprav oznaka omogoča preprosto primerjavo posameznih modelov pnevmatik, se je pred odločitvijo o nakupu pametno posvetovati s trgovskimi izvedenci in se seznaniti z neodvisnimi preizkusi, ki jih objavljajo avtomobilistične revije, ter preveriti podatke na spletnih straneh proizvajalcev pnevmatik.