Kako vam EU-oznake pomagajo pri nakupu pnevmatik? 

 
  

Razvrstitvena merila na oznaki poenostavljajo primerjavo med posameznimi modeli pnevmatik, ker navajajo standardizirane lastnosti.

EU-oznaka je obvezna za vse letne, celoletne in zimske pnevmatike brez žebljičkov za osebna vozila, SUV-je, gospodarska vozila, tovorna vozila in avtobuse, ki se od leta 2012 prodajajo v EU. Namen oznake, ki prinaša razvrstitvena merila o izkoristku goriva, oprijema na mokri podlagi in zunanji hrupnosti, pa tudi oprijema na snegu in ledu pri zimskih pnevmatikah, je, da voznikom olajša izbiro varnejših in energijsko učinkovitejših pnevmatik. Oznaka je izvedena kot nalepka na tekalni površini, toda podatki so dostopni tudi na spletnih straneh proizvajalcev in trgovcev s pnevmatikami in v trgovinah.

 

Oprijem na mokri podlagi

Varnost na mokri podlagi

Na EU-oznaki razred A označuje najboljši oprijem na mokri podlagi, medtem ko razred E označuje najslabšega. Predvsem pri letnih pnevmatikah je oprijem na mokri podlagi zelo pomemben zaradi varnosti, ker vpliva na zavorne lastnosti vozila na mokri cesti. Pnevmatike z odličnim oprijemom na mokri podlagi imajo krajšo zavorno pot, stabilnejši odziv in so bolj obvladljive.

 

Izkoristek goriva

Varčnejša vožnja, prijaznejša do okolja

Izkoristek goriva je na oznaki naveden v razponu razredov od A do E. Pnevmatike razreda A na porabo vozila vplivajo najmanj, pnevmatike razreda E pa največ. Visokokakovostna pnevmatika vam prihrani precej stroškov za  gorivo. Na primer, s pnevmatikami razreda A vozilo porabi 0,1 litra goriva na sto kilometrov manj kot pnevmatike razreda B. Med najbolje in najslabše ocenjenimi pnevmatikami je lahko letni prihranek goriva do okoli 90 litrov.

 

Kotalni hrup

Zmanjšano zvočno onesnaževanje

Podatek o zunanji hrupnosti navaja, kako glasne so pnevmatike za ljudi zunaj vozila. Z drugimi besedami, podatek se ne nanaša na hrup znotraj vozila. Zunanja hrupnost je navedena v decibelih. Razredi A, B in C označujejo glasnost zvoka, pri čemer je pnevmatika razreda A najtišja.

 

Oprijem na snegu in na ledu

Varnost pozimi

Poleg zapisanih vrednosti ima pnevmatika, ki je namenjena za zahtevne snežne razmere, oznako za oprijem na snegu. Pnevmatika, ki ustreza mednarodni metodologiji preizkusov oprijema na ledu, pa ima označen tudi oprijem na ledu. Simbola vam povesta, kako dobro pnevmatika obvladuje zimske razmere na cesti. EU-oznake se ne nanašajo na pnevmatike z žebljički, zato pri izbiri pnevmatik vedno upoštevajte tudi svoje običajne vozne razmere.