POCENI PNEVMATIKE PROTI PREMIUM PNEVMATIKAM

cheap_tyre_vs_quality_tyre.jpgPoceni pnevmatike, dobra kupčija za pnevmatike, znižane cene pnevmatik - vse to so obljube na katere naleti voznik, ko se zanima za  nakup novih pnevmatik. Vendar se pogosto po nakupu izkaže, da poceni pnevmatike lahko ustvarijo večje stroške kot kakovostne, dražje pnevmatike.

Površina poceni pnevmatik lahko na prvi pogled izgleda popolnoma enaka površini kakovostnih pnevmatik. A pri tem se je potrebno zavedati, da je dezen pnevmatike le ena izmed njenih lastnosti. Prave lastnosti in s tem kvaliteta izhaja iz večplastne strukture pnevmatike in spojin gume, ki imajo odločilen vpliv na zmogljivost, vzdržljivost in kotalni upor pnevmatik. Zato se vzdržljivejše pnevmatike z nizkim kotalnim uporom lahko izkažejo za gospodarnejše od poceni alternative.     

Poceni pnevmatike se pogosto obrabijo hitreje

V izogib nepričakovanim dodatnim stroškom je smotrno pozorno primerjati popuste, ki jih ponujajo ponudniki. Obstajajo namreč tudi dobre ponudbe za kvalitetne pnevmatike. Na primer, starejši modeli pnevmatik, ki so kljub temu varni in kakovostni se pogosto ob nastopu novega modela ponujajo po nižji ceni. V pomoč kupcu so številni testi pnevmatik objavljeni v avtomobilskih revijah, ki vključujejo oceno med ceno in kvaliteto posamezne pnevmatike.

Zahvaljujoč boljšim materialom in strukturnim rešitvam je življenjska doba kvalitetnejših pnevmatik daljša kot cenejših. Zmes gume se spreminja glede na namen pnevmatik in glede na hitrostni razred za katerega je pnevmatika narejena. Trša guma ponavadi traja dlje, vendar pa ne zagotavlja enakih voznih lastnostih kot mehkejša, še zalasti na mokrih in ledenih površinah.

Na splošno lahko ugotovimo, da imajo visoko kvalitetne pnevmatike optimalno razmerje med varnostjo in vzdržljivostjo, kar je rezultat proizvodnjih procesov in temeljitih testiranj. Dobra letna ali zimska pnevmatika lahko ostane varna sezono ali dve dlje kot cenejša alternativa, kar nedvomno predstavlja velik prihranek.