Preveri obrabo pnevmatik

Profiltiefe.jpg

Stanje svojih pnevmatik lahko zelo enostavno preverite z uporabo predmetov, ki jih imate v svojem gospodinjstvu. Testi z vžigalico ali kovancem so še posebno primerni za oceno stanja pnevmatik brez konic.  

Vse najnovejše pnevmatike Nokian Tyres so opremljene z indikatorjem varnosti vožnje. Voznik jih uporablja, da oceni stanje in varnost pnevmatik. Indikator je v sredinskem delu tekalne plasti in prikazuje globino glavnega utora v milimetrih; z drugimi besedami, indikator kaže, koliko milimetrov globine tekalne plasti še ostaja.

Test z vžigalico

Varnost pnevmatike lahko izmerite z navadno petcentimetrsko vžigalico z glavico, dolgo 3–4 milimetre. Ko vžigalico vtaknete v utor, mora glavica povsem izginiti. Test izvedete na več mestih na pnevmatiki. Če je glavica vžigalice vidna, tekalna plast za zimsko vožnjo ni dovolj varna. Svetujemo najmanjšo globino utora 4 milimetre. Zakon določa 3 milimetre za zimske pnevmatike in 1,6 mm za letne.

Test z dvoevrskim kovancem

Dvoevrski kovanec je za ugotavljanje stanja pnevmatike še boljše merilo. Srebrni prstan, ki kovanec obroblja, je dolg manj kot 4 milimetre. Če štrli iz utora v pnevmatiki, ko kovanec namestite vanj, čeprav neznatno, bi morali razmisliti o zamenjavi pnevmatik.

Preverjajte stanje pnevmatik s konicami

Če so konice še nameščene, vendar nihajo, ima pnevmatika precej manjši oprijem. Konica, ki se premika, ne prodre v led in ima slab oprijem na snegu in plundri. Če se veliko konic razrahlja, njihovo število je različno pri različnih modelih pnevmatik, je oprijem nevarno slab. V skladu z zakonodajo je največji dovoljeni razkorak v številu konic pri posameznih pnevmatikah 25 %.
 
Čeprav je ugotavljanje varnosti pnevmatik doma priročno, bo presoja vedno nekoliko netočna in nezanesljiva. Vozniki so namreč nagnjeni k temu, da stanje svojih pnevmatik precenjujejo. Zato je družba Nokian Tyres pri svojih novih pnevmatikah razvila indikator varnosti vožnje (DSI). Indikator natančno kaže globino preostale tekalne plasti in število še varnih prevoženih kilometrov.