Preverite zračni tlak v pnevmatikah

 

Več zraka v zimskih pnevmatikah

Temperatura okolja pomembno učinkuje na zračni tlak v pnevmatikah. Svetujemo, da pri letnih pnevmatikah sledite vrednosti zračnega tlaka, ki jo priporoča proizvajalec vozila. Zimske pnevmatike je treba napolniti za 0,2 bara več, kot je priporočena vrednost za letne pnevmatike. Temperatura v topli garaži je lahko kar za 30 °C višja kot zunaj. Če se zračni tlak v pnevmatikah meri v garaži, bo za zunanje temperature prenizek.
 
Primer: Temperatura v garaži je 20 °C, medtem ko je zunaj –10 °C. Če zračni tlak v pnevmatikah prilagajamo v garaži, mora biti za 0,3 bara višji, kot je priporočena vrednost, da bo polnjenje pnevmatik ustrezalo zunanjim temperaturam.

Večja varnost in daljša življenjska doba

Poleg pravilnega zračnega tlaka v pnevmatikah morajo vozniki zagotoviti, da bodo smerne pnevmatike na vozilu pravilno nameščene. Puščica na bočnici kaže smer vrtenja kolesa.
Življenjska doba pnevmatik se podaljša tako, da vsakih 5000–10.000 kilometrov zamenjamo pozicije pnevmatik s sprednje na zadnjo os in obratno. Tako se bodo pnevmatike obrabljale enakomerno, med njimi pa bodo manjše razlike v obrabi.

Pnevmatike z oznako M + S (namenjene za zimsko vožnjo) se morajo skrbno uteči. Prvih 500 kilometrov se izogibajte hitremu pospeševanju in zaviranju. Postopno utekanje pnevmatik poveča tudi odpornost konic: varno se bodo razmestili in ne bodo ohlapni.

Navodilo za pregled polnilnega tlaka

  1. Pravilen polnilni tlak je naveden v navodilih za uporabo vozila.
  2. Ne pozabite, da temperatura okolice vpliva na zračni tlak v pnevmatikah: v mrzlem vremenu mora biti polnilni tlak pnevmatik višji kot pri višjih temperaturah.
  3. Polnilnega tlaka nikoli ne prilagajajte neposredno po vožnji, ker so pnevmatike segrete.
  4. Ne pozabite redno preverjati tudi zračnega tlaka v rezervni pnevmatiki.
  5.