Avtooptika

Avtooptika je eno najpomembnejših vzdrževalnih opravil za avtomobil.

Zagotavlja namreč, da so vse pnevmatike vozila pravilno usmerjene za pot. Pri vozilih s pogonom na prednja kolesa vlečna sila poskuša obrniti kolesa v položaj pluga.

Avtooptika je eno najpomembnejših vzdrževalnih opravil za avtomobile, saj lahko zmanjša neuravnovešeno obrabljanje pnevmatik in izboljša vodljivost med vožnjo. Če te prilagoditve niso izvedene, lahko pnevmatike zelo hitro postanejo nestabilne. Odklon krmiljenih koles se lahko pojavi, če na primer z visoko hitrostjo zapeljete v luknjo v cesti ali čez rob vozišča. Ko se kot zaostajanja krmilnega kolesa spremeni, to najprej vpliva na obrabo pnevmatik. Spremembe vodljivosti pri vožnji se navadno pojavijo pozneje, zato je odklon krmiljenega kolesa treba preveriti takoj, da ne pride do večjih poškodb. Prav tako je ob menjavi delov šasije vašega vozila treba kot krmiljenega kolesa ponovno prilagoditi. 

Avtooptika v praksi

Da prilagodite odklon krmiljenega kolesa na najboljši možen način, se mora avtomobil nahajati na vodoravni površini ter tudi vzdolžno in prečno  . Tudi tlak v pnevmatikah mora biti pravilen, v krmilnem gonilu, krmilnem vzvodu  ali kolesnem ležaju pa ne sme biti zračnosti – v nasprotnem primeru merjenje ne bo pravilno. Prav tako morajo biti platišča odkrita .