Motorna olja in menjava

Naloga motornih olj je podmazovanje motorja in s tem preprečevanje prehitre obrabe. Menjava olja je eno od najpomembnejših opravil za vzdrževanje avtomobila, saj brez podmazovanja nastane trenje, kar povzroči, da stroj izklopi motor, ko temperatura naraste dovolj visoko. Ko je motor vklopljen, se v gorivu nabira motorno olje iz preostankov zgorevanja in kovinskih delcev. Ti tako zmanjšujejo zmogljivost podmazovanja motornega olja in obrabljajo motor. Z menjavo olja se motorju zagotovi boljše podmazovanje in čisto olje.

Menjava motornega olja je potrebna vsakih 10.000 do 15.000 km, priporoča pa se, da se izvaja takrat, ko je motor avtomobila še topel. Skoraj vsa Vianorjeva prodajna mesta omogočajo menjavo motornega olja za osebna in dostavna vozila. Poleg tega omogočajo tudi nakup motornih olj, oljnih filtrov in različnih masti; drugimi besedami: vseh izdelkov, potrebnih za menjavo – in še več!

Menjava motornega olja

Pri menjavi motornega olja se odstrani zamašek oljnega korita, tako da staro olje odteče v posodo pod oljnim koritom. Po tem se odstrani oljni filter in zagotovi, da se gumijasto tesnilo starega oljnega filtra ni zataknilo in ostalo na vozilu. Na tej točki se ponovno namesti zamašek oljnega korita in po potrebi tesnilo zamenja z novim. Nato se v motor nalije novo olje in preveri raven le-tega. Po zamenjavi olja je treba pustiti, da motor teče nekaj sekund, da se tlak olja ponovno normalizira in da opozorilna lučka ugasne. Nato je treba še enkrat preveriti raven olja.

Motorno olje je mogoče tudi izsesati, namesto odvesti. V tem primeru se ta postopek imenuje menjava s sesanjem. To je priporočljivo za določene modele avtomobilov. Motorno olje je lahko sintetično (umetno proizvedeno), mineralno ali polsintetično.

Vianor pri menjavi vašega motornega olja poskrbi tudi za okolje.

Pri menjavi motornega olja preostalo odpadno olje in stari oljni filtri postanejo nevarni odpadki. Servis menjave motornega olja Vianor je odgovoren ne le za boljšo zmogljivost motorja, ampak tudi za to, da so odpadki ustrezno odstranjeni.